A l'oceà Antàrtic, com tots els oceans, habiten peixos, però si l'aigua es troba a -1.8ºC, perquè els peixos no es congelen, si la temperatura de congelació de la seva sang és de -0.9ºC? Aquest intrigant enigma ha fet pensar i investigar a diversos científics.
Fa 50 anys es van descobrir unes proteïnes que impedien que la sang se'ls congelés, però no se sabia ven bé el seu funcionament. La cooperació entre científics nord-americans i alemanys ha permès aprofundir una mica més en aquesta qüestió. Els seus estudis es van centrar en un peix anomenat Dissostichus mawsonim, pescat per un dels científics dels EEUU en una expedició antàrtica.
Aquest peix, semblant al bacallà, viu a uns 2000m de profunditat, té un longitud de 2m i pot pesar 135kg, quina feinada per pescar-lo!
Amb una tècnica estretoscòpica, van veure que quan l'aigua estava unida a aquestes glicoproteïnes anticongelants, es movia a una velocitat més endreçada
No hay comentarios:
Publicar un comentario